Πώς οι μαθητές θα έχουν αποδοτικότερο διάβασμα

study4Μόνο με σωστή και ποιοτική μελέτη θα έχουν νόημα οι ώρες που περνάμε πάνω από τα βιβλία. Η διάρκεια δεν παίζει ρόλο. Ζητούμενο όμως όλων και κυρίως των μαθητών είναι να διαβάζουν όσο το δυνατόν συντομότερα και να είναι αποδοτικοί. Αυτός ο «ιδανικός» συνδυασμός είναι που θα επιτρέψει στους μαθητές να έχουν και τον απαραίτητο ελεύθερο χρόνο. Σας παρουσιάζουμε μερικούς τρόπους για να κάνετε το διάβασμά τους πιο αποδοτικό μετά το σχολείο.

Όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο
Αφού επιστρέψουν από το σχολείο και φάτε μεσημεριανό, μην αφήσετε ανεκμετάλλευτο το χρόνο σας. Δεν αξίζει να πετάξουν παραγωγικές ώρες όσο το μυαλό τους θα είναι σε εγρήγορση. Για το λόγο αυτό, φροντίστε να ξεκουραστούν για μικρό χρονικό διάστημα από το φόρτο της ημέρας και να ξεκινήσουν απευθείας το διάβασμα.

Εκμεταλλευτείτε τα μικρά διαστήματα
Κατά τη διάρκεια της αναμονής σε διάφορες δραστηριότητές τους, μπορείτε να καλύψετε μέρος των εργασιών. Το να έχετε μαζί σας βιβλίο την ώρα που περιμένετε για παράδειγμα το λεωφορείο μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που σύμφωνα με έρευνες, ο εγκέφαλος λειτουργεί πιο γρήγορα σε μικρά χρονικά διαστήματα μελέτης.

Αφήστε τους αντιπερισπασμούς στην άκρη
Εάν πάρετε απόφαση να διαβάσουν σοβαρά καλό θα ήταν να κλείσετε κινητά τηλέφωνα, τηλεοράσεις και λοιπές ηλεκτρικές συσκευές. Όλα αυτά σίγουρα θα τους τραβήξουν την προσοχή και θα καταναλώσουν μέρος από τον πολύτιμό τους χρόνο.

Βάλτε χρονικά περιθώρια
Το να θέσετε χρονικά όρια για την ολοκλήρωση της μελέτης τους, μπορεί να τονώσει το πείσμα και τον εγωισμό τους. Είναι βέβαιο, πως θα αποτελέσει κίνητρο για να διαβάσουν με περισσότερη διάθεση. Είναι σημαντικό όμως να διαβάσουν προσηλωμένοι, χωρίς τα λεγόμενα «πασαλείμματα» απλά για να είναι γρήγοροι.

Φροντίστε το χώρο τους
Ένα καθαρό γραφείο αποτελεί σίγουρα πιο ευχάριστο περιβάλλον για να διαβάσουν. Σε κάθε άλλη περίπτωση είναι πιθανό να συναντήσουν πολλά πράγματα που θα τους αποδιοργανώσουν και θα τους καθυστερήσουν.

Κάντε σωστή οργάνωση
Για να διαβάσουν όσο το δυνατόν συντομότερα φροντίστε να μην αφήνετε στη μέση ημιτελή μαθήματα. Συγκεκριμένα αναλάβετε να τελειώνουν ένα μάθημα τη φορά και στη συνέχεια να προχωράνε στο επόμενο.

Κάντε μικρά διαλείμματα
Πρόκειται ίσως για τη σημαντικότερη συμβουλή. Το μυαλό κουράζεται μετά από αρκετό χρονικό διάστημα πάνω από τα βιβλία. Όπως προαναφέραμε είναι αποδοτικότερα τα μικρά χρονικά διαστήματα μελέτης. Επικεντρωθείτε σε 25-35 λεπτά ποιοτικού διαβάσματος καθώς με τον τρόπο αυτό η μνήμη και η συγκέντρωσή τους θα λειτουργήσουν καλύτερα.

 

 

 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s