Ένωση Γονέων Αμαρουσίου – Ενημέρωση

έναρξη1
Η φετινή σχολική χρονιά έφτασε στο τέλος της, τίποτε όμως δεν εγγυάται ότι θα έχει «happy end». Ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία υπάρχει όμως για την κατάσταση που θα βρίσκονται τα σχολεία με το ξεκίνημα της νέας χρονιάς. Τα θέματα που θα απαιτήσουν λύσεις είναι πολλά. Με τα περισσότερα από αυτά έχουμε έρθει αντιμέτωποι ήδη από την χρονιά που τελείωσε.

1. Με την έναρξη των μαθημάτων τον Σεπτέμβρη,δεν είναι σίγουρο ότι θα ξεκινήσει ταυτόχρονα και η λειτουργία της πρωινής ζώνης και των ολοήμερων τμημάτων. Οι περσινές ελλείψεις σε προσωπικό είναι πολύ πιθανό

να επαναληφθούν και φέτος, όχι μόνο λόγω της «κινητικότητας» των δασκάλων αλλά και γιατί τα αντίστοιχα προγράμματα του ΕΣΠΑ φτάνουν στο τέλος τους. Άμεσα πρέπει να απαιτήσουμε να δεσμευτούν οι αρμόδιοι για την λειτουργία των ολοήμερων τμημάτων, με επαρκές και κατάλληλο προσωπικό.

2. Η συρρίκνωση των σχολικών μονάδων μέσα από την διαδικασία των καταργήσεων – συγχωνεύσεων είναι σε εξέλιξη. Πρώτα «θύματα» είναι τα συστεγαζόμενα σχολεία. Ήδη χτύπησε η πόρτα σε σχολικές μονάδες διπλανών δήμων (πχ. συγχώνευση συστεγαζόμενων 2ου & 5ου Μελισσίων). Τα συστεγαζόμενα του Δήμου μας (3ο & 11ο Δημοτικά) δεν έχουν μπει ακόμη στο στόχαστρο και ένας λόγος γι’ αυτό είναι σίγουρα η αντίδραση των Συλλόγων Γονέων των σχολείων. Είναι ζητούμενο η συνέχιση και κλιμάκωση αυτών των αντιδράσεων ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε προσπάθεια συγχώνευσης σχολικών μονάδων.

3. Σύστημα καταγραφής στοιχείων «My School». Τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι γονείς μέσα από τα θεσμικά τους όργανα (ΔΟΕ , ΟΛΜΕ, Ενώσεις Γονέων) έχουν προσφύγει στην Αρχής Προστασίας Δεδομένων
Προσωπικού Χαρακτήρα και ζητούν από την Υπηρεσία να ελέγξει τη νομιμότητα της ψηφιακής εφαρμογής του συστήματος «Μy school» ως προς την προστασία προσωπικών δεδομένων μαθητών, γονέων και κηδεμόνων.
Από τις 19 Δεκεμβρίου 2013 η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει καταθέσει ερώτηση στο Υπουργείο Παιδείας για την αναγκαιότητα συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων μαθητών και γονιών άσχετων με τις ανάγκες και τους σκοπούς της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Μέχρι σήμερα το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει απαντήσει σε κανένα από τα ερωτήματα που του έχει θέσει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.
Ως εκ τούτου προκύπτουν ερωτήματα ως προς την αθωότητα της συλλογής προσωπικών δεδομένων των παιδιών μας αλλά και δικών μας όπως ΑΜΚΑ μαθητή, θρήσκευμα μαθητή, απαλλαγή από μαθήματα, ποινές μαθητή (αποβολή, ωριαία αποβολή, μείωση διαγωγής, παρατήρηση, επίπληξη) δικαιολογημένες ή αδικαιολόγητες απουσίες, μόρφωση και επάγγελμα γονέων. Άμεσα να αποφασίσουμε τρόπους αντίδρασης.

4. Τμήματα κατεύθυνσης.
Πρέπει να υπάρξει άμεσα δέσμευση από την Προΐσταμένη Αρχή (Β’ Δ/νση) ότι θα υπάρξει πλήρης στελέχωση όλων των τμημάτων κατεύθυνσης της Γ’ Λυκείου, σε όλα τα Λύκεια του Δήμου και δεν θα υπάρξει κατάργηση οποιουδήποτε τμήματος, ανεξαρτήτως του αριθμού των μαθητών.

5. Προεγγραφή νηπιών.
Σύμφωνα με επιστολή του Δ/ντή Π.Ε. Β’ Αθήνας, αλλά και σε σχετική ηλεκτρονική ανάρτηση, οι εγγραφές νηπίων του νέου σχολικού έτους θα δηλώνονται ηλεκτρονικά ως προεγγραφές. Στη συνέχεια, σε σύσκεψη του Δ/ντή με τις Προϊστάμενες των Νηπιαγωγείων κατά Δήμο θα αποφασίζεται σε ποιο Νηπιαγωγείο θα φοιτήσει το κάθε νήπιο (ανεξαρτήτως ορίων και απόστασης). Πρέπει ο Δ/ντής να αποσύρει άμεσα την διαδικασία αυτή. Δεν μπορεί τα παιδιά μας να αντιμετωπίζονται σαν νούμερα που θα συμπληρώνουν τα κενά τμημάτων σε οποιοδήποτε σημείο του Δήμου, ανεξαρτήτως ορίων και απόστασης που θα βρίσκονται αυτά.

Για το Δ. Σ. της Ένωσης Γονέων Αμαρουσίου
ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ
Ιερού Λόχου 3-5 ,Μαρούσι 15124 Τηλ. 6939639914
e-mail:enosi.amarousiou@gmail.com

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s