Επενδύστε στα παιδιά!

jkjkgΟ Συνήγορος του Παιδιού διοργάνωσε διεθνή συνάντηση στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι Ελληνικών και Ευρωπαϊκών φορέων και οργανώσεων και συζήτησαν τι πρέπει να γίνει για να υπάρχουν καλές υπηρεσίες για παιδιά, να καταπολεμηθεί η παιδική φτώχεια και να ακούγεται η γνώμη των παιδιών όταν λαμβάνονται αποφάσεις που τα αφορούν. Διαβάστε περισσότερα από τις ίδιες τις έφηβες συμβούλους του Συνηγόρου του Παιδιού που συμμετείχαν στη συνάντηση!(Το παρακάτω κείμενο έγραψαν η Ιωάννα και η Δανάη, έφηβες σύμβουλοι του Συνηγόρου του Παιδιού, που συμμετείχαν στη διεθνή Συνάντηση Διαβούλευσης παρουσιάζοντας το δικαίωμα συμμετοχής των παιδιών)

Με αφορμή την προεδρία της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτή τη χρονιά ,ο Συνήγορος του Πολίτη πήρε την πρωτοβουλία να οργανώσει μια ημερίδα, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Eurochild, με θέμα «Επενδύοντας στα παιδιά: Μια πρόκληση για την Ευρώπη του 21ου αιώνα». Στην ημερίδα συμμετείχαν άτομα που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης της Ελλάδας, αλλά και γενικότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επίσης και Συνήγοροι του Παιδιού από διάφορες χώρες.
Όμως, συμμετείχαμε κι εμείς τα παιδιά με τον δικό μας τρόπο. Παρουσιαστήκαμε ως εκπρόσωποι όλων των εφήβων (Δανάη και Ιωάννα) για να προσθέσουμε στη συζήτηση των ενηλίκων που αφορούσε τα δικαιώματά μας, τη δική μας ματιά. Πριν τη δική μας ομιλία, το λόγο πήραν οι Συνήγοροι της Σκωτίας, Ιρλανδίας, Ολλανδίας και της Ελλάδας, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη σπουδαιότητα του δικαιώματος συμμετοχής των παιδιών και πώς η Ευρωπαϊκή Σύσταση μπορεί πράγματι να φέρει αποτελέσματα σε όλες τις χώρες.

Αμέσως μετά ακολούθησε η δική μας ξεχωριστή παρέμβαση. Πρώτα απ’ όλα, συστηθήκαμε και μοιραστήκαμε τις προσωπικές μας εμπειρίες από τις συναντήσεις με το Συνήγορο του Παιδιού. Διηγηθήκαμε όλη τη διαδικασία που ακολουθήσαμε μέχρι να φτάσουμε στα συμπεράσματά μας. Τονίσαμε ιδιαίτερα τη σημασία που έχει για μας, τα παιδιά, το να συμμετέχουμε ενεργά και να εκφραζόμαστε ελεύθερα πάνω σε θέματα που μας αφορούν και μας προβληματίζουν. Απαιτούμε, βέβαια, και την απαραίτητη προσοχή από τους μεγάλους.
Ανακαλώντας, λοιπόν, τις ιδέες και τις προτάσεις στις οποίες είχαμε καταλήξει με τους υπόλοιπους εφήβους συμβούλους στις συναντήσεις της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, αλλά και στη Διαγενεακή Συνάντηση, προτείναμε ιδέες σχετικές με τη Σύσταση και τρόπους με τους οποίους μπορεί να εκτιμηθεί καλύτερα το δικαίωμα των παιδιών στη συμμετοχή. Μερικές από αυτές τις προτάσεις είναι:

1. Να θυμάστε ότι τα παιδιά όλων των ηλικιών έχουν γνώμη

2. Να μας δίνετε καθημερινά χώρο, χρόνο και ευκαιρίες να λέμε τη γνώμη μας για όλα τα θέματα που μας αφορούν

3. Να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά που δεν μιλούν εύκολα, στα παιδιά με αναπηρίες, στα παιδιά των μειονοτήτων, στους μετανάστες και στα παιδιά που ζουν μακριά από τις φυσικές του οικογένειες

4. Να υποστηρίζετε τις οικογένειες και τους γονείς να βρίσκονται σωστά κοντά στα παιδιά τους

5. Όταν ένα παιδί έχει ένα πρόβλημα, να μπορεί να μιλήσει σε κάποιον ειδικό

6. Να κάνετε τα σχολεία μας πιο ζωντανά και διαδραστικά, βάζοντας στο πρόγραμμα ώρες επικοινωνίας και πολλές δραστηριότητες

7. Να διδάξετε τους δημόσιους υπαλλήλους, τους γιατρούς, τους δικαστές και όλους όσους έρχονται σε επαφή με τα παιδιά να υπολογίζουν προσεκτικά τη γνώμη τους

8. Να μας δώσετε περισσότερες ευκαιρίες να συμμετέχουμε στην κοινωνική ζωή, στον πολιτισμό και στην ποιοτική ψυχαγωγία. Βοηθήστε ιδιαίτερα τα παιδιά που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτά!

Τέλος, ευχαριστούμε την ομάδα του Συνήγορου του Παιδιού για την ευκαιρία που μας έδωσε να συμμετέχουμε σε αυτήν την συνάντηση και ελπίζουμε πραγματικά να ληφθούν υπόψιν και οι δικές μας απόψεις, γιατί είναι σημαντικό για εμάς τους έφηβους να ακουγόμαστε και να μη μένουμε στο περιθώριο όταν πρόκειται για τη λήψη αποφάσεων που μας επηρεάζουν άμεσα.

Ιωάννα Κ., Δανάη Κ.

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s