Δημιουργία Σχολής Γονέων στο σχολείο μας

Αγαπητοί Γονείς, Φίλοι και μέλη του Συλλόγου,

Όπως ίσως γνωρίζετε η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού σε συγχρηματοδότηση του ΕΚΤ και του Ελληνικού Δημοσίου και σε συνεργασία με τους δήμους των βορείων προαστίων, διοργανώνει ΣΧΟΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ.

Σκοπός του έργου των Σχολών Γονέων είναι η στήριξη των γονέων, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επιτυχία στο σύνθετο και δύσκολο ρόλο τους.

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας στοχεύει στο να:

 • Βελτιωθεί η επικοινωνία στην οικογένεια
 • Προαχθούν οι γνώσεις των γονέων σχετικά με τις ψυχικές, κοινωνικές, πνευματικές και άλλες ανάγκες των παιδιών σε κάθε στάδιο ανάπτυξης τους
 • Αναπτυχθούν δεξιότητες για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση δύσκολων συμπεριφορών των παιδιών τους
 • Ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των γονέων στις σχολικές δραστηριότητες και να υποστηριχθεί συνεργασία τους με τους/τις εκπαιδευτικούς
 • Αποκτηθούν συγκεκριμένες ικανότητες προκειμένου οι γονείς να μπορούν να  βοηθήσουν τα παιδιά τους να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του νηπιαγωγείου,  δημοτικού,  γυμνασίου και  λυκείου
 • Ενημερωθούν οι γονείς σε θέματα υγείας των ίδιων και των παιδιών τους
 • Ενημερωθούν οι γονείς για τους τρόπους σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ανάλογα με την ηλικία των παιδιών τους
 • Γίνει κατανοητή η θέση των ατόμων τρίτης ηλικίας στην κοινωνία, την οικογένεια και τα κοινά
 • Γίνει ενημέρωση των γονέων για τους τρόπους προφύλαξης των παιδιών από την χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών και να προταθούν τρόποι παιδαγωγικής και λελογισμένης χρήσης τους
 • Βελτιωθεί η διαχείριση του οικογενειακού προγραμματισμού
 • Παρασχεθεί συμβουλευτική υποστήριξη και αγωγή υγείας στις οικογένειες των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων
 • Ενημερωθούν και να υποστηριχθούν ψυχολογικά γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του σχολείου μας, ήρθε σε επαφή με την υπεύθυνη σχολής Γονέων Βορείου Τομέα Αττικής και συγκέντρωσε πληροφορίες και υλικό σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία της σχολής γονέων για τα μέλη του Συλλόγου μας.

Τα προγράμματα που μπορούν να λειτουργήσουν στη Σχολή Γονέων, τα οποία απευθύνονται σε γονείς παιδιών όλων των ηλικιών, κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας, μόρφωσης, σε μελλοντικούς γονείς, γονείς ατόμων με ειδικές ανάγκες εκπαιδευτικούς, ενήλικες τρίτης ηλικίας, και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, είναι τα εξής:

 • Σύγχρονη οικογένεια, διάρκειας 50 ωρών,
 • Σύνδεση σχολείου-οικογένειας, διάρκειας 50 ωρών,
 • Αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών σε άτυπα περιβάλλοντα μάθησης, διάρκειας 25 ωρών,
 • Συμβουλευτική σε εξειδικευμένα θέματα (σχολικός εκφοβισμός, διαδίκτυο, πρόληψη εξαρτήσεων, διατροφή κλπ.), διάρκειας 25 ωρών,
 • Συμβουλευτική σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, διάρκειας 25 ωρών.

Η εκπαιδευτική διαδικασία έχει ως στόχο την ενεργό συμμετοχή των εκπαιδευομένων, σύμφωνα με τις αρχές εκπαίδευσης ενηλίκων (θεωρητικό μέρος, συζήτηση/ανταλλαγή απόψεων και βιωματικές ασκήσεις) και παρέχεται από εξειδικευμένους επιστήμονες.

Η Σχολή Γονέων μπορεί να λειτουργήσει στο χώρο του σχολείου. Ανάλογα με το ενδιαφέρον των γονέων θα γίνει η επιλογή 50ωρης ή 25ωρης θεματικής ενότητας, χωρίς αυτό να είναι απαγορευτικό στο να θιγούν και άλλες θεματικές ενότητες κατά τη διάρκεια των συναντήσεων οι οποίες θα καθοριστούν σε συνεργασία εκπαιδευομένων και εκπαιδευτή.

Καταληκτική ημερομηνία για την αίτηση συμμετοχής  είναι η 20η Νοεμβρίου.

Τέλος θα πρέπει να λάβετε επίσης υπόψη σας ότι η συμμετοχή είναι δωρεάν. Το τελικό πρόγραμμα διεξαγωγής θα προκύψει μέσα από τα στοιχεία που θα συλλεχθούν από τις αιτήσεις συμμετοχής.

Σας καλούμε να οργανώσουμε και να λειτουργήσουμε ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ στο σχολείο μας. Μια σχολή γονέων δημιουργεί ερεθίσματα για προβληματισμούς , μεταφέρει γνώση, και μέσα από την συλλογική και ομαδική εργασία προκύπτουν οι μηχανισμοί επίλυσης και αντιμετώπισης των όποιων πιθανών προβλημάτων και θεμάτων που απασχολούν τον σύγχρονο γονέα.

Τον συντονισμό και την συγκέντρωση των αιτήσεων συμμετοχής εκ μέρους του συλλόγου μας τον έχει αναλάβει ο κος Κωνσταντίνος Καζδαγλής, Πρόεδρος του Συλλόγου.

Σας επισυνάπτουμε την αίτηση συμμετοχής η οποία μπορεί να υποβληθεί και ηλεκτρονικά στο email : kkazdaglis@hotmail.gr

Με εκτίμηση,
Κωνσταντίνος Καζδαγλής
Πρόεδρος του
Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων 7ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s