ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ – ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Αγαπητοί Γονείς και Φίλοι,

Σας ενημερώνω ότι η επίσκεψη μας το περασμένο Σάββατο στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, στον λόφο των Νυμφών, στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία!

Απώλειες δεν υπήρχαν και καταφέραμε να μαζευτούμε μικροί μεγάλοι κάτω από τον….έναστρο ουρανό. Η αλήθεια είναι ότι ο καιρός παραλίγο να μας τα χαλάσει αλλά η λιγοστή συννεφιά τελικά δεν στάθηκε εμπόδιο!

Ενημερωθήκαμε για την καταπληκτική ιστορία της ανοικοδόμησης του Αστεροσκοπείου, τα όργανα και τις μεθόδους παρατήρησης των ουράνιων σωμάτων και των πλανητών, τον τρόπο υπολογισμού της θέσης τους, του χρονικού προσδιορισμού περάσματος τους από τον ουράνιο θόλο και την προέλευση των ονομάτων των αστερισμών οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν στην συνέχεια στον ζωδιακό κύκλο.

Επίσης μάθαμε για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων ο οποίος ήταν σχεδιασμένος για να υπολογίζει και να απεικονίζει τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων, τις εκλείψεις ηλίου και σελήνης, και τις φάσεις της σελήνης. Μας μίλησαν για τον τρόπο λειτουργίας του (30 γρανάζια!) και κυρίως το πόσο σημαντικό εύρημα είναι, διότι πρόκειται για μηχανισμό κατασκευασμένο 150 χρόνια π.Χ. με άριστη όμως τεχνική και λεπτομέρεια. Είναι ο αρχαιότερος μέχρι σήμερα μηχανισμός γνωστός και ως ο πρώτος αναλογικός υπολογιστής!

Το επιστέγασμα της επίσκεψης μας ήταν η παρατήρηση του Φεγγαριού! Τα παιδιά (μικρά και μεγάλα) δεν χόρταιναν να παρατηρούν τους κρατήρες και τα φαράγγια του φωτεινού μας συντρόφου, τα όρια μεταξύ της σκοτεινής και της φωτεινής πλευράς του!

Μπορεί κάποιες έννοιες να ακούγονταν για πρώτη φορά από τα αυτιά των περισσότερων παιδιών, όμως το ερέθισμα για το άγνωστο, το μακρινό διάστημα, και γενικότερα για την θέση μας μέσα στο σύμπαν είναι ότι καλύτερο για την φαντασία τους και όχι μόνο.

Αντιλήφθηκαν ότι ο άνθρωπος έχει έμφυτη την ανάγκη εξήγησης μέσω της παρατήρησης και της καταγραφής των φυσικών φαινομένων και στοιχείων. Φτάσαμε εδώ που είμαστε μέσω αυτής της διαδικασίας.

Νιώσαμε για λίγο εξερευνητές του σύμπαντος!

Με αφορμή αυτό σας ενημερώνουμε ότι έχουμε δρομολογήσει και επόμενη επίσκεψη στο αστεροσκοπείο στην Πεντέλη αλλά για τις μεγαλύτερες τάξεις, τον ερχόμενο Μάιο με σκοπό την παρατήρηση του Κρόνου ή του Δια!

Μέχρι τότε θα βρεθούμε σε άλλες εκδρομές και επισκέψεις!

Σας ευχαριστούμε για ακόμη μια φορά για την συμμετοχή σας η οποία μας δίνει ώθηση για την συνέχεια.

Για το ΔΣ
Κωνσταντίνος Καζδαγλής
Πρόεδρος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s