ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ / ΕΠΙΣΚΕΨΗ – ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ

Αγαπητοί Γονείς & Φίλοι,

Σήμερα όπως ήδη γνωρίζετε, επισκέφτηκε το σχολείο μας, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (Κ.Ο.Α.). Εκτιμώ ότι η συγκεκριμένη ορχήστρα δεν χρειάζεται συστάσεις αλλά επειδή έγινα αποδέκτης τηλεφωνημάτων από κάποιους γονείς αναφορικά με την συγκεκριμένη εκδήλωση, οφείλω να αναφέρω μερικές πληροφορίες.

Το μακρινό 1893 ιδρύθηκε η Μαθητική Ορχήστρα Ωδείου Αθηνών μετά από προσπάθειες του τότε Διευθυντή του Ωδείου Αθηνών Γεωργίου Νάζου. Tο 1925 ιδρύθηκε ο «Σύλλογος Συναυλιών» που αποτελούσε συγχώνευση της Ορχήστρας του Ωδείου Αθηνών και της Συμφωνικής Ορχήστρας του Ελληνικού Ωδείου. Μόνιμοι αρχιμουσικοί ήταν ο Δημήτρης Μητρόπουλος και ο Ιβάν Μπούτνικοφ. Το 1927 διαλύθηκε ο Σύλλογος Συναυλιών και ανασυγκροτήθηκε η Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών.

Στις αρχές του 1943, χάρη στις προσπάθειες του τότε διευθυντή της και διευθυντή του Ωδείου Αθηνών Φιλοκτήτη Οικονομίδη, η Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών έγινε κρατικός οργανισμός υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών (Κ.Ο.Α.), είναι το αρχαιότερο ορχηστρικό μουσικό σύνολο στην Ελλάδα. Από τη ίδρυση της έως σήμερα, η Κ.Ο.Α. προσφέρει στους Έλληνες την δυνατότητα επικοινωνίας με τα αριστουργήματα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, ενώ ταυτόχρονα είναι ο κορυφαίος εκφραστής της εγχώριας συνθετικής παραγωγής. Έχει σταθερή παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα πραγματοποιώντας πάνω από πενήντα συναυλίες ετησίως. Εκτός από την Αθήνα, εμφανίζεται τακτικά και σε πολλές πόλεις της Ελλάδας καθώς και σε σημαντικές αίθουσες και φεστιβάλ του εξωτερικού.

Εξέχοντες αρχιμουσικοί, ανάμεσα τους οι Ρίχαρντ Στράους, Βαινγκαρτνερ, Κναπερτσμπους, Βαλτερ, Μητρόπουλος, Γιόχουμ, Μαρκέβιτς, Μάαζελ, Τεμιρκάνοφ, Πλασόν και κορυφαίοι σολίστ όπως ενδεικτικά οι Ρούμπιστάιν, Κέμπφ, Κορτώ, Κράισλερ, Τιμπώ, Καζάλς, Ροστροπόβιτς, Μπρέντελ, Μπάρενμπόιμ, και Αργκεριχ, έχουν συμπράξει με την ορχήστρα κατά την πολύχρονη ιστορία της.

Διευθυντές της Κ.Ο.Α. έχουν διατελέσει κατά το παρελθόν οι Φιλοκτήτης Οικονομίδης, Θεόδωρος Βαγιάννης, Ανδρέας Παρίδης, Μάνος Χατζιδάκις, Γιάννης Ιωαννίδης, Αλέξανδρος Συμεωνίδης, Άρης Γαρουφαλής, Βύρων Φιδετζής κα Βασίλης Χριστόπουλος.+

Βάσει των ανωτέρω γίνεται αντιληπτή η ιδιαίτερη σημασία της σημερινής εκδήλωσης. Στόχος ήταν η άμεση επαφή των παιδιών μας, με την ένα ορχηστρικό σχήμα του μεγέθους και του βεληνεκούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και κυρίως την μουσική ξενάγηση στον όμορφο και μαγικό κόσμο της.

Είναι τελείως διαφορετική η αίσθηση να βρεθεί κάποιος σε απόσταση πέντε μέτρων μπροστά σε πάνω από 20 όργανα μιας Συμφωνικής Ορχήστρας όπως βιολιά, βιόλες, Βιολοντσέλα, κόντρα Μπάσο, τρομπόνια, τύμπανα κλπ και άλλο να την ακούσει σε μια αίθουσα όπως ένα μέγαρο μουσικής.

Η εμπειρία είναι μοναδική και η μουσική αυτού του είδους αν και από μόνη της μαγική, όταν γίνεται βιωματική εμπειρία στο περιβάλλον ενός δημοτικού σχολείου, αποκτά άλλη διάσταση!

Ακούστηκαν παράπονα αναφορικά με την ενημέρωση της τελευταίας στιγμής και για το τίμημα της παρακολούθησης. Όντως η ενημέρωση ήταν λίγο αργοπορημένη, αλλά αλήθεια, πόσες ευκαιρίες θα έχουν τα παιδιά μας να συναντήσουν ξανά από τόσο κοντά την Κρατική ορχήστρα Αθηνών ή ακόμη περισσότερο οποιαδήποτε αντίστοιχη ορχήστρα; Εκτιμώ ότι η απάντηση είναι αυτονόητη και κυρίως απαντήθηκε από την αντίδραση των παιδιών μας! Μικρά και μεγάλα έμειναν με το στόμα ορθάνοιχτο, ακούγοντας για πρώτη φορά την δύναμη της μουσικής, καθαρής μουσικής δίχως την παρέμβαση της τεχνολογίας! Συγκρίσεις με άλλης μορφής εκδηλώσεις όπως θεατρικές παραστάσεις, μουσικές παραστάσεις από μη συμφωνικές ορχήστρες, είναι ανούσιες και δεν μπορεί να υπάρξει.

Ας προχωρήσουμε στηρίζοντας γνήσιες πρωτοβουλίες, δίνοντας την δυνατότητα στα παιδιά μας να γνωρίσουν την καθαρότητα και την ομορφιά όπως πρέπει να είναι και όχι όπως θέλουν μερικοί να είναι!

Ο σύλλογος μας στήριξε την πρωτοβουλία οικονομικά για να μπορέσουν όλοι οι μαθητές να παρακολουθήσουν την επίσκεψη – εκδήλωση της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Διεύθυνση και τους δασκάλους για την ευκαιρία που έδωσαν στα παιδιά μας και ειδικά την υποδιευθύντρια κα Αλεξάνδρα Στρατηγοπούλου, την δασκάλα της μουσικής.

Με εκτίμηση,

Κωνσταντίνος Καζδαγλής

Πρόεδρος ΔΣ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s